Kuinka pitkän jonon saa kuittipaperista?

Surface filled with queuing tickets.

“Kuinkahan pitkä on viime vuoden jonotusnumeroista ladottu jono?” mietin, kun istuin tammikuussa työpöydän ääreen.

Paljonko kuittirulla maksaa? Asiakaskohtaaminen on tärkeää sosiaalipalveluissa – montako jonotuslappua päivässä tulee lippuautomaatin läpi esimerkiksi KELAn aulassa? Mihin saakka pääsee, jos nämä kaikki lipukkeet latoo peräjälkeen? (Toim.huom. tällä hetkellä ei mihinkään, pysytään kotona!)

Mä päätin ottaa selvää. Etsin tietoja KELAn asiakasmääristä julkisista tiedotteista: Tässä vuoden 2019 asiakaspalveluraportin tiivistelmä. ↗ Otin esimerkiksi KELA:n, koska se on tuttu ja tärkeä julkinen palvelu meille kaikille ja haluan konkretisoida lipukejonottamisesta syntyvän roskan määrää.

KELAn palvelupisteissä asioitiin vuonna 2019 2 miljoonaa kertaa, josta 250.000 ajanvarauksella. Ajan varanneista asiakkaista 60% halusi hoitaa asiansa palvelupisteessä esimerkiksi puhelinpalvelun sijaan. Verkkopalvelua käytettiin 10 miljoonaa kertaa. 

Miljoona seitsemänsataaviisikymmentätuhatta asiakaspalvelutilannetta on kuitenkin paljon 146 palvelupisteessä. Se tarkoittaa yhtä monta jonotuslappua.

Miten mä saisin selville, kuinka pitkä jono näistä muodostuu? 

Jos jonotusta vaativia asiakaspalvelutilanteita on 1.750.000, se on saman verran jonotuslappuja. Työpäiviä oli 226 vuodessa, joten se tekee 7743 jonotuslappua päivässä näissä 146 palvelupisteessä! 

Jonotuslipukkeet ovat rullia ja ohutta lämpökäsiteltyä paperia, mutta otetaan havainnollistava ajatusleikki. Yhdestä A4 arkista saa keskimäärin 12 jonotuslappua, joten päivittäin menee paperia 645,3 A4-arkkia (riisi on 500 arkkia). Työpäiviä oli tosiaan 226: 145833 A4 arkkia.

Laskin – siis leikkelin paperin, jonka käytin kirjanmerkkeinä – että kun A4 arkin pistää neljään osaan pituussuunnassa, saa 118,8cm pitkän liuskan, johon mahtuvat nämä 12 jonotuslippua.

Kertauksena laskukaava:
Asiakaspalvelutilanteita =1750.000.
Työpäiviä vuodessa =226.
A4 arkki =12 jonotuslappua.
A4, 12 osaan jaettuna ja liuskaksi yhdistettynä kapeista reunoista =118,8cm.
(Asiakaspalvelutilanteet/ 12) x työpäivät per vuosi = A4 kpl per vuosi.
A4 pituus liuskana x A4kpl per vuosi
= lipukejonon pituus.

Kun tämän kertoo vuodessa käytettävien A4-arkkien määrällä…

…lipukejonon pituus on 173 kilometriä.

Tiedätkö mihin sillä määrällä paperia…roskaa yltää?
Vastaukset:
1. Helsingistä Tampereelle ja vapaavalintaiseen suuntaan 12 kilometriä.
2. Helsingistä Turkuun ja vapaavalintaiseen suuntaan 22 kilometriä.

Mitä ajatuksia tämä herättää teissä?

Kuullaan!
Jasmin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment