Säästyy aikaa ja paperia

Alkuperäinen teksti Aseem Shakuntal, englanniksi.

Haaste:  

Ihmiset viettävät paljon aikaa jonottamassa. Yleensä, kun he liittyvät jonottamaan, he ovat jumissa odottamassa. Lisäksi jokainen asiakas, joka tarvitsee palvelua, ottaa yhden lämpökäsitellyn paperilipun, mikä ei ole hyväksi ympäristölle. Nippelitieto: Tiesitkö, että yksittäinen organisaatio voi käyttää jopa 173km edestä jonotuslippuja vuodessa (2020)↗.  

Ratkaisu:  

Mobiilijonottaminen, esim. meidän mobiilijonon Jonoon.fi↗ kautta antaa ihmisille mahdollisuuden liittyä jonottamaan puhelimella – jopa menemättä asiakaspalvelupisteelle saakka. He voivat käyttää odottamiseen kuluvan ajan haluamallaan tavalla, mikä tekee päivästä mielekkäämmän ja produktiivisemman. Ja tärkeää on myös, että tästä ei koidu ympäristölle samanlaista roskaa, eikä asiakkaiden tarvitse käsitellä lämpökäsiteltyä paperia. Jonottaja pystyy myös ennakoimaan paremmin jonotusajan kestoa.

Odottaessa ehtii juoda vaikka kahvit tai bongata kivat kehykset näyteikkunassa.

Esimerkkitarina: 

Mobiilijono tai Jonoon.fi on B2B2C-toimintamallin verkkopalvelu. Yritys tai organisaatio, joka ottaa käyttöön Jonoon.fi-palvelun, luo tilin verkossa ja sitten asiakkaat voivat liittyä jonottamaan verkon kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka olisin vielä kotisohvalla, voin katsoa, millainen jonotustilanne on paikallisessa virastossa tai missä vain jonottamista vaativassa paikassa lähelläni.  Saan saman tien tietooni, millainen jonotustilanne paikassa on. Ruuhkainenkaan tilanne ei haittaa, koska voin liittyä jonoon etänä puhelimeni selaimella, ottaa takkini ja lähteä liikkeelle. Kun olen jonossa, saan puhelimeeni ilmoituksia jonon lyhenemisestä ja kun oma vuoroni lähestyy. Puhelimen ilmoitusikkunassa lukee, että 5 ihmistä edellä, 3 ihmistä edellä ja …Nyt on sinun vuorosi! Saavuin paikalle ajoissa, mutten liian ja nappasin matkalla postipaketin.  

 
Minulta säästyy näin helposti 15-20 minuuttia. Mutta ruuhkaisessa asiakaspalvelupisteessä asiakkailta säästyy aikaa jopa 83 tuntia päivässä – ja rutkasti paperia! (Jos asiakkaita siis palvellaan esim. noin 250/pv.) Sujuvuuden tuntu lisää asiakastyytyväisyyttä ja asiakas voi ottaa vaikka kahvit ja nauttia olostaan odotellessa. 
 
Lisäksi tämä edistää ajantasaista tiedonkulkua eri osapuolten välillä, mikä entisestään tekee koko asiakaspalvelun ekosysteemistä fiksumman ja informatiivisemman; yritykset ja organisaatiot pystyvät tunnistamaan ja ennakoimaan jonotuksen pullonkauloja.  
 

Kestävämpiä, pitkäkäyttöisiä ratkaisuja:
Verkkopalvelu ei tarvitse lämpöpaperilippuja, ja koska kyseessä on kestävämpi ratkaisu kuin kertakäyttöiset roskaksi päätyvät jonotusliput, hiilijalanjälki pienenee. Esimerkiksi isoilla organisaatioilla ja yrityksillä tämä on merkittävä muutos: 1.750.000 jonotuslippua on 42 tonnia hiilipäästöjä jo pelkistä paperinpaloista, ja päälle vielä laitteistot. Lämpöpaperiliput ovat mitä ovat – huonosti maatuvaa roskaa – mutta teknologia, joka sekin itsessään ei ole päästötöntä, kehittyy koko ajan. Muovipillit on jo kielletty kertakäyttöisenä jätteenä – ehkä paperiset jonotusliput voisivat olla seuraavana? 
 
Lisäksi järjestelmän tuottama henkilöimätön data auttaa tilastollisessa kehitystyöskentelyssä, mitä voidaan koko ajan käyttää asiakaspalvelun parantamiseen. Roskakorissa olevasta jonotuslipusta ei ole tähän.

Kuinka monta kilometriä teillä menee kuittipaperia vuodessa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment